top of page

שימו לב לעיוותים בגרפים

Updated: Feb 2




או שכן או שלא, מה שבטוח אולי, וגם זה בספק.


סח'בק נתקל מידי פעם בגרף (בדרך כלל ארוך טווח) המראה איך נתון מסוים, יכול להדגים נקודות קיצון בשוק ההון. הגרפים הללו מאד יפים, לא אחת גם אני מועד ומתפתה להנות מהגרפים, עד שאני מתעשת ועובר הלאה ללא התייחסות לגרף, מעניין ככל שיהיה. אפרט: ישנם גרפים המראים נתונים אשר חוזים מיתון למשל, אבטלה, מלאים, נדל"ן , אינפלציה ועוד, הביטו על גרף זה:


מה שאנו רואים כאן הוא אינדיקטור "מדהים" של קלודיה סאהם עם 100% ניבוי אשר חזה את כל המיתונים משנת 1969 בארה"ב. פשוט כל פעם כאשר המדד הנ"ל עלה מעל רבע אחוז, הגיע מיתון רך או קשה.

הבעיה שסח'בק רוצה להעלות היא שהנתונים הללו לא מתפרסמים מיידית. יש דילי ויש גם תיקונים רטרואקטיביים אשר נעשים. כלומר הערך, המפורסם כאן, של יולי 2024 הוא בכלל לא נכון. נתונים אלו נקראים כמה פעמים עבור אותו תאריך: באוגוסט יש קריאה, בספטמבר יש שוב את אותה קריאה אשר מצביעה על ערך אחר. לפעמים יש גם תיקונים רטרואקטיביים שמשנים את הכל שנה אחורנית. למשל רק באוגוסט השנה Bureau of Labor Statistics בארה"ב תיקן רטרואקטיבית שנתיים אחורה, את נתון מספר המשרות החדשות שנוצרו. כלומר או שאנו נכנסים למיתון או שאנו כבר במיתון או שאנו בכלל בצמיחה מהירה. כל התשובות נכונות. רק אם נסתכל על הגרף הזה בעוד חצי שנה נדע היכן עמדנו היום (וגם זה לא הכי בטוח) תוסיפו לזה את נושא הקורונה שכל ההשוואות לעבר מעוותות עקב התנודתיות של סגרים מאסיביים , פגיעה בשרשראות האספקה, לאחר מכן חזרה מהירה לעבודה. בכלל, גם הטכנולוגיה משבשת: בסקר המשרות בארה"ב הסוקרים שואלים את הנדגמים שאלה האם התחלת עבודה חדשה החודש? אם אם התחלתי לעבוד מהבית עוד שעתיים ביום דרך זום במשהו חדש אני עונה: כן התחלתי בעוד מקום והופס נוצרה משרה חדשה למרות שהיא שמינית משרה בלבד. בעוד חודשיים כאשר יגיעו מספרים אמיתיים נראה שרמת האבטלה לא ירדה כלל. (עד שלא יעדכנו את הסקר משרות לתקופה המודרנית בה אנו נמצאים זה מבחינתי הסקה ש"זבוב בלי כנפיים לא שומע")

מסקנה: או שכן או שלא. מה שבטוח: אולי וגם זה בספק (כן אורי, משפט שלך) אך לסח'בק יש מסקנה אופרטיבית. לקחת כעובדה גרפים המבוססים על נתונים סחירים ורציפים (שערי מניות שערי ריבית שערי חליפין, כל מה שיש לו קידומת "שער") ואילו כל נתון שנאסף או נדגם לקחת בערבון מוגבל.

אביא גם דוגמא מהמיקרו: נבידייה (לאחרונה "יקירת" הבלוג) פרסמה דו"חות כספיים בסוף אוגוסט. הדו"חות הראו חברה מצוינת עם צמיחה ורווחיות מדהימים. אמנם יש כוכבית קטנה לגבי הנגזרת השנייה של פרמטרים אלו אך זה הוסבר ע"י המנכ"ל כבעיות זמניות עם שבב הבלאקוול שכבר הולכות ונפתרות. לכאורה מכפיל 30 עתידי הוא בסדר גמור והאנליסטים אכן ממליצים וגם מעלים את מחירי היעד. אז מה לא בסדר? בנקודה כלשהי בעתיד בוודאות מלאה של100%, יגיע לשוק שבב יותר טוב מה GPU זה יהיה LPU או TPU או NPU או QPU. היות ואני מאמין בתיאוריית הדיסראפשן אינוווישן, נראה שזה לא יגיע מנבידייה עצמה. משמע שחברת נבידייה תצטרך למחוק מלאים של תוצרת בתהליך ויש לה המון מה למחוק. בנקודת הזמן הזו "פתאום" נגלה שמכפיל הרווח העתידי, שאנו חשבנו שהוא 30, השתנה ל200 מזכיר - עקב פעולה רטרואקטיבית. או אז מניית נבידייה תרד מיידית בכ- 60%. שוב, מסתבר שהמספרים שראינו בעיניים לא היו נכונים.

יפים שלי, צרו קשר בעוד חצי שנה (פברואר 2025 ) ואגיד לכם אם כלכלת ארה"ב נכנסה למיתון בספט 2024, הימור שלי מהבטן, כן נכנסה למיתון.

 
 
 

Comments


bottom of page